Viime vuoden lopulla pääsin kokemaan sen, mistä olen vain osannut  haaveilla – nimittäin ensimmäinen alkuperämaamatkani ja vielä kahvin synnyinjuurille Etiopiaan! Reilun viikon ajan pääsin kiertelemään ja tutustumaan ihmisiin, jotka ovat sen kaiken kauneuden takana, mitä me etuoikeutetusti pääsemme täällä nauttimaan joka päivä.  

Matkan tarkoituksena oli päästä tutustumaan tiloihin ja viljelijöihin, joilta ostamme kahvia ja etsimään uusia helmiä. Pääsin vierailemaan kahviviljelmillä ja prosessointiasemilla Länsi-Oromiasssa, Jimman alueeella, Lounais-Oromiassa, Gujin alueella ja Sidamassa. Oli kyllä silmiä avartava kokemus ja nähtyäni kaiken sen työn määrän, mitä tiloilla ja prosessointi asemilla tehdään ennen kuin ne edes meille paahtimoon päätyvät.

Voin sanoa, että työstäni tuli vielä henkilökohtaisempaa.

 

Kahvipapujen erottelua

Ensimmäiseksi suuntasimme Jimmaan, Länsi-Oromiaan. Etiopiassa kahvintuotanto tapahtuu samalla tavalla, kuin naapurimaissa eli puhutaan osuuskunnista. Pientuottajat tuovat poimitut kahvimarjat prosessointiasemille, joissa kahvimarjat prosessoidaan ja myydään eteenpäin maailman markkinoille. Osuuskunnat tekevät siis yhteistyötä viljelijöiden kanssa ja etsivät kahville luotettavat ja hyvät ostajat, jolloin myös viljelijät saavat heille kuuluvan osuuden ja hyvän hinnan. Pääsimme vierailemaan prosessointiasemilla itse Kata Mudugan osuuskunnan manageri Sir Asnaken johdolla.

 

Kata Mudugan yleismanageri Sir Asnake

Kata Muduga Cooperative perustettiin elokuussa 2016 ja he ovat tukemassa Etiopian parhaiten tuottavia ja tunnetuimpia osuuskuntia, mm. Duromina, Biftu Gudina ja Nano Challa. Pesuasemilla on käytössä ekologiset Penagos kahvin “pesukoneet” (eng. disc pulper), jotka poistavat koneellisesti hedelmälihan pavuista. He ovat myös tunnettuja siitä, että heille on tärkeää, että kunnia menee itse viljelijälle ja heidän kauttaan heille maksetaan korkeinta hintaa koko maassa.

 

Vasemalla pesuaseman manageri Hailu Tilahun ja oikealla osuuskunnan sihteeri Dametw Hailu

Nano Challa Multi-purpose primary cooperative

Vierailimme pesuasemalla, joka sijaitsee keskellä kaunista luonnon metsää, 1950 metrin korkeudessa merenpinnasta. Nano Challa MPP:llä on noin 500 jäsentä, joista 92 on naisia. Farmari jäsenet viljelevät kahvia 1850-2100 metrin korkeudessa ja keskimäärin heillä on viljelylääniä noin 3-6 hehtaaria. Osuuskunnalla on kaksi pesu-ja kuivausasemaa, ja se on voittanut monia palkintoja korkealuokkaisesta kahvistaan ja sen prosessoinnista. Viljelijät toimittavat kahvin pesuasemalle, jossa marjat ensin liotetaan, jotta saadaan lajiteltua huonot marjat pois. Liotuksen jälkeen marjat pestään, jonka jälkeen kahvin annetaan fermentoitua altaissa, puhtaassa vedessä 8 tuntia. Pestyt kahvipavut ensin lajitellaan ja niiden annetaaan kuivua katoksen alla, ennen kun ne aurinkokuivataan patiolla noin 10 päivää.

 

Tilalla pääsin myös paikalliseen “paahtokoulutukseen”, jätin suosiolla kertomatta kuinka olen normaalisti tottunut paahtamaan.

Kahvi on nyt saatavilla hyllystä ja kupista löytyy bergamottia, ruusunmarjaa, vaniljaa ja punaisia marjoja.

Tästä matka jatkui eteenpäin hyvin kahvillississa merkeissä, mutta siitä lisää myöhemmin 🙂

Lisää upeita kahveja tulossa, stay tuned.

 

If Finnish is not your thing, don’t worry. Here’s my story in English as well. Enjoy.

Okay, so this happened. In last December I got this pretty awesome-life changing opportunity travel to Ethiopia. That was my first origin trip and I can tell that the trip changed everything. I’ve been working with coffee for several years now and I take my job seriously but after the trip the job became even more personal. The purpose for the trip was to check this year’s production processing and quality performance and build business partnership with suppliers, exporters and importers.

I got a chance to visit coffee farms & processing stations in Oromia Regional State in the western part of  Jimma, Administrational Zone. 60 -70% of the Ethiopia’s coffee production is supplied by Oromia.

The General Manager of Kata Muduga Cooperative Union arranged our visits to the coffee processing stations. Kata Muduga coop was established in the Gera District, in the Jimma Zone, in August 2016. The cooperative processes coffee with eco-friendly Penagos machines, which use minimal amount of water.  Small holders supply their cherries to their respective Multi Purpose Primary Cooperatives (MPPCs). And from there, the coffee finds its way to Kata Mutuga and after that, it’s finally ready to be exported.

The cooperative finds reliable buyers, good price and they sell the coffee. The small holder farmers sell their cherry coffee to the MPPCs with the current prevailing Cs allocate some funds from the profit in fulfilling social needs of the communities such as building schools, supplying potable water and electricity where it is possible.  The MPPCs (Hunda Oli, Biftu Guddina, and Dromina) have in a collaboration to start building a high School for their children.

Nano Challa has 500 members, 92 are women. The coop has two washing and drying stations. The site where we visited is located in Gera Woreda at the altitude of 1950 meters. It’s coffee variety is known as heirloom cultivars.

The farmers deliver their coffee to the washing station, where the cherries are first folated, in order to get rid of the bad ones. Afterwards, the beans are soaked in concrete tanks for 8 hours.  The beans are then firstly skin-dried and sorted under shade, before being dried for about 10 days on raised beds, covered at midday and night.

It’s coffee ranked 2nd at the taste of harvest in Africa (African fine coffee Exhibition) and has achieved several awards so far for its best performance in coffee processing in the past years.

The station is found in the middle of dense natural forest which is very attractive place to grow coffee, because of it’s rich bio-diversity. The average coffee land possession per person is from 4-6 hectares. Average yield per hectare is not more than 10 bags.

I also got to attend a local “roasting class”, I thought it was wise to not mention how I usually roast coffee..

This coffee tastes like bergamot, rose hip, vanilla and red berries, and it is one of the best coffees I’ve had all year.

After Nano Challa our trip continued in a very caffeinated atmosphere, but I’ll tell you more about that later.

There are two more coffees and stories coming up.

Stay tuned.

 

Share This