14/09/2016

Mistä on hyvät kahvitauot tehty? – Case Smarp & Kaffa Roastery

Lähtötilanne Smarpilla oli varmasti monelle suomalaiselle toimistolle valitettavan tuttu. Kahvipiste oli epäsiisti, tiskejä ja kahvinpuruja oli joka paikassa. Ketään ei oltu nimetty vastuuseen kahvin keittämisestä ja näin kahvi olikin usein loppu. Kahvia juotiin tasaisesti päivän mittaan, mutta vaikka käytössä oli useampi kahvinkeitin, ei kahvia silti ollut välttämättä saatavilla ja sen maku ja laatu vaihtelivat reippaasti. Kaffa Roasteryn tekemässä työviihtyvyyskyselyssä kävi ilmi että vain viidennes työntekijöistä arvioi olevansa tyytyväisiä toimiston kahvitarjoiluun. Smarpin HR & Recruitment Manager, Mikko Koskinen, kuvailee kahvihetkiä melko kaoottisiksi: “Meillä oli parhaimmillaan kolmekin kahvinkeitintä päällä ja käytössä”.

Lähtökohtana Smarpin ja Kaffa Roasteryn yhteistyölle oli, että haluttiin löytää juuri heidän näköinen, toimiva ratkaisu toimiston kahvihetkiin. Smarp on vauhdilla kasvanut ja kansainvälistynyt it-alan yritys, jossa tekemisen tahti on nopeaa ja toiminta innovatiivista. Työntekijöitä halutaan motivoida ja kannustaa töissä viihtymisen kautta. Erityisen tärkeää on, että kahvitauosta pystytään luomaan rentouttava ja kiireetön hetki tavata myös muiden työtiimien jäseniä. Tätä kautta päädyttiin ratkaisuun, jossa Kaffa Roastery toimittaa viikoittain tuoreen, vastapaahdetun kahvin toimistolle ja samalla pidetään pienimuotoinen tuokio, kahviaamu vaihtuvin teemoin. Kahviautomaatiksi valittiin CQube, joka jauhaa kahvin aina jokaiseen kahvikupilliseen erikseen. Näin kahvi on aina mahdollisimman tuoretta ja herkullista. ”Lounaan jälkeen, kun ruoan päälle käy juomassa kahvin… pelaa bilistä, juttelee muiden kanssa tai odotellaan yhdessä kahvin valmistumista automaatista” Koskinen maalailee työpaikan täydellistä kahvihetkeä.

Vaikka itse lasipannukeittimellä keitetyn kahvikupin hinta saattaa vaikuttaa päällisin puolin halvemmalta, säästää automaatti työntekijöiden aikaa ja hermoja. ”Se on paljon vaivattomampaa ja parempaa” Koskinen summaa kokemuksiaan kahviautomaatin käytöstä. Vapautuvat resurssit voidaan käyttää kahvinkeittoa tuottavampaan työhön. Automaatti ja viikoittaiset kahvitoimitukset takaavat myös, että kahvi on tasalaatuisempaa ja aina saatavilla. Näin ollen sijoitus laadukkaaseen kahvikoneeseen ja tuoreeseen kahviin maksaa itsensä helposti takaisin. ”Tosi helposti lähti homma rullaamaan” sanoo Koskinen ja mainitsee myös Kaffa Roasteryn henkilökohtaisen palvelun olleen avainasemassa kahvitoimittajaa valittaessa.

Mitä vähemmän meidän tarvitsee itse huolehtia kahvista, sen parempi.

Näin lasket kahvikupin hinnan toimistolla, kun käytössä on ”perusmoccamaster”

1) Raaka-aine, kulutus ja hävikki

Iso osa kahvin hinnasta tulee tietysti suoraan itse raaka-aineen kustannuksista. Keskimääräisesti toimistolla voi laskea juotavan noin 2,5 kupillista/henkilö. Yhdestä kahvipaketillisesta (500g) saa keitettyä noin 70 annosta kahvia. Tähän kannattaa laskea päälle ainakin noin 10% hävikki eli kahvi, joka kaadetaan pannusta suoraan viemäriin.

2) Käytetty aika

Normaalilla lasipannukeittimellä keitettyyn kahvin valmistukseen voi laske kuluvan aikaa noin 5 min. Jos kuitenkin huomioi laskelmissa keittimen puhdistukseen ja vaikkapa kahvin hakemisen lähikaupasta käytetyn ajan, voi kahvin keittelyyn tarvittavissa toimissa vierähtää jopa 15 minuuttia. Kun kahvikupillisen keittämiseen käytetyn työajan lisää yhtälöön, jää lasipannukeitin yleensä kustannuksissa kirkkaasti toiseksi jopa uutena hankitulle kahviautomaatille.

Kaffa Roasteryn kahviratkaisussa hän kiittää erityisesti tuoreutta, nopeutta ja laatua sekä kattavaa teevalikoimaa. Työviihtyvyyskyselyssä selvisi myös, että koko työyhteisö oli huomannut selkeän positiivisen muutoksen. Kaikki kyselyyn osallistuneet työntekijät Smarpilla olivat täysin yksimielisiä siitä, että kahvi maistuu nykyään paremmalta ja uusi kahvipiste on parantanut yleistä viihtyvyyttä työpaikalla. Lisäksi 87% kommentoi uuden kahvipisteen olevan myös huomattavasti toimivampi kuin ennen.

Olemme kiinnostuneita kuulemaan kuinka kahvipiste toimii teidän työpaikallanne.