04/03/2019

Miksi kaikilla tulisi olla kotonaan kahvimylly?

Tavalliselle kadun tallaajalle ei välttämättä tule heti mieleen, että tarvitsisi keittiöönsä kahvimyllyn. Kun kaupastakin saa hyvää valmiiksi jauhettua kahvia, niin kahvin jauhamisen etuisuudet eivät ole itsestään selviä. Enpä muista milloin olisin viipaloimatonta paahtoleipääkään ostanut. Vastajauhetulla kahvilla on kuitenkin monia etuisuuksia, joita pyrin tässä artikkelissa hiukan avaamaan.

Miksi kaikilla tulisi olla kahvimylly?

1. Maku

Kun kahvin jauhaa juuri ennen uuttamista, pavuista irtoaa paljon enemmän makua ja vivahteikkaampia aromeja. Kun valmiiksi jauhettu kahvi seisoo pussissa pidemmän aikaa, se menettää ilman kanssa reagoidessaan potkunsa. Kokonaiset pavut säilyttävät makunsa paremmin. Vastajauhettu kahvi maistuu herkulliselta, vaikka pavut olisivatkin olleet kaapissa jo hetken aikaa.

2. Säilyvyys

Kuten edellisessä kohdassa totesinkin, kahvipapu on kuin suojakapseli. Se suojaa sisältöään ilmalta, jolloin maku pysyy puhtaana. Jauhetulla pavulla on paljon enemmän kosketuspintaa ilman kanssa, jolloin maku muuttuu melko nopeasti.

3. Eri jauhatuskarkeudet

Pannujauhatus ei toimi espressoa tehdessä, eikä toisin päin. Uuttomenetelmästä ja kahvityypistä riippuen jauhatuksen tulee olla karkeampaa tai hienompaa. Kahvimyllyllä saat säädettyä jauhatuksen juuri tarpeisiisi sopivaksi.

4. Mukavaa puuhastelua

Kahvin jauhaminen on myös mukavaa tekemistä, ja lisää kahvin juontikokemukseen uuden ulottuvuuden. Jauhaminen ei välttämättä sovi kaikkein kiireisimpään arkiaamuun, mutta verkkaisen sunnuntaiaamiaisen se kruunaa. Papujen kanssa puuhaillessa keittiön täyttää herkullinen kahvin tuoksu, jota ei saa muutoin aikaiseksi.

Entä millainen sen kahvimyllyn sitten tulisi olla?

Kahvimyllyjä löytyy erilaisia. Kaikkein selkein ero on luonnollisesti kaura- ja sähkömoottorilla toimivien myllyjen välillä. Käsivoimin pyöritettävä mylly vie vähän tilaa, eikä verota lompakkoa. Tällainen hiukan pippurimyllyä isompi laitos piiloutuu helposti kaappiin tai maastoutuu kahvinkeittimen läheisyyteen. Jos sinulla ei ole tulipalohoppu, eikä kahvipöydän ääreen saapunut koko suku yhdellä kertaa, on käsikäyttöinen mylly oikein hyvä vaihtoehto. Loistava käsimylly on esimerkiksi Harion Skerton Pro.

Sähkömyllyn suurin etu on helppous. Kahvin jauhaminen sujuu yhdessä hujauksessa, eikä isompien määrien jauhaminen koko seurueellekaan ole ongelma. Joissain sähkökäyttöisissä myllyissä on myös vaaka, jonka avulla saat punnittua juuri oikean määrän kahvia itsellesi. Wilfan uudessa Uniform-myllyssä vaaka on integroitu suoraan kanteen, jolloin laitteen koko pysyy pienenä. Uniformilla on myös oma puhelinsovellus, jolla voit esimerkiksi ajastaa kahvisi uuttoajan tarkasti. Näillä eväillä voit taata saavasi oikein tasalaatuista ja herkullista kahvia helposti. Wilfan Uniform on ollut Kaffankin asiakkaiden suosima, ja niitä on hävinnyt verkkokaupastamme tiuhaan tahtiin.

Kumpikin näistä on oiva ratkaisu – sinun kannattaa vain miettiä kumpi sopii tarpeisiisi paremmin. Molemmissa tärkeää on ohittaa se kaikkein halvin malli, sillä laadukkaammat myllyt jauhavat tasalaatuista jauhatusta. Epämääräiset möykyt ja pavunpalaset hienon espressojauhatuksen seassa eivät takaa sitä kaikkein parasta kahvielämystä. Halvempien mallien tehosekoittimen terää muistuttavat terät eivät takaa tasalaatuista tulosta, vaan saattavat päästää eri kokoisia murusia lävitsensä. Paremmissa myllyissä on joko kartio-, tai levyterät, jotka varmistavat hyvän jauhatuksen.

Toivottavasti tämä artikkeli auttoi avaamaan hiukan kahvimyllyjen sielunmaailmaa ja helpotti mahdollisen ostoksen valintaa.