03/12/2017

Lapsityövoimaa? Ei kiitos.

Yksi Kaffa Roasteryn Handshake-kumppaneista on Vides 58 -yhtiö, joka pyörittää Guatemalan Huehuetenangon departementissä La Libertadin kunnassa sijaitsevaa Finca La Bolsa -tilaa. Viljelmällä ei hyväksytä lapsityövoimaa, vaan lapset ovat joko koulussa tai päiväkodissa vanhempien työskennellessä.

Lääkäri Jorge Vides perusti Finca La Bolsan tilan vuonna 1958. Nykyään Vides 58:n toimitusjohtajana toimii Videsin tyttärenpoika Renardo Ovalle. Tilalla uskotaan kestävään kehitykseen ja läpinäkyvyyteen. Kahvia viljellään luontoa ja työntekijöitä kunnioittaen perinteisin menetelmin.

Tilan perustajalle Jorge Videsille humaanit arvot ja työntekijöiden hyvinvointi oli tärkeää, joten vuonna 1980 hän perusti tilan yhteyteen koulun. Lapsien ei tarvitse työskennellä vanhempien rinnalla, vaan he voivat viettää normaalia lapsuutta leikkien ja opiskellen.

Renardo Ovalle kertoo, että Finca La Bolsa -tila sijaitsee kaukana vuoristossa. Ennen koulun perustamista alueen asukkailla ei ollut mahdollisuutta opiskeluun, eikä juuri kukaan osannut lukea. Nykyään sesonkiaikana koulussa on kolme opettajaa ja 90-110 oppilasta. Sesongin ulkopuolellakin oppilaita on parisenkymmentä. Lisäksi pienemmistä lapsista huolehtii päiväkodissa kaksi lastenhoitajaa.

Kaffa vieraili Finca La Bolsa -tilalla huhtikuussa 2017 ja tutustui kahviviljelmien ohella myös koulun toimintaan. Koulussa opiskellaan samoja aineita kuin täällä meilläkin. Viime vuosina on alettu opettaa myös ympäristöasioita ja teknologiaa.

Päiväkodissa harjoitetaan montessoripedagogiikkaa, eli lapsen kehitystä tuetaan kannustamalla häntä omatoimisuuteen ja kokeilemaan itse. Montessoritekniikan tunnuslause onkin ”Auta minua tekemään itse”.

Renardo Ovalle kertoo, että lapsityövoiman käyttö on ongelma monissa kahvintuottajamaissa. Finca La Bolsa -tilalla lapsille tarjotaan kuitenkin mahdollisuus olla lapsia. Heidän hyvinvoinnistaan huolehditaan ja heille tarjotaan opetusta sillä välin kun vanhemmat ovat työssä. Koulutus tarjoaa lapselle hyvät eväät tulevaisuuteen.