10/10/2018

Kohti kestävämpää kahvikulttuuria – lähdetkö mukaan?

Meillä Kaffalla on pitkään ollut unelmana lanseerata kahvimaailmaan uudenlainen tilauspalvelu, jonka tarkoitus on tuoda viljelijät ja kuluttajat lähemmäksi toisiaan poistamalla kaikki turhat välikädet. Palvelun ultimaattinen tavoite on tehdä kahvintuotannosta vastuullisempaa ja läpinäkyvämpää. Nyt näyttää vahvasti siltä, että unelmamme on viimeinkin käymässä toteen! Aloimme nimittäin hiljattain testaamaan uutta globaalia tilauspalvelua ja tavoitteena on lanseerata se pian.

Meille on ehdotonta, että ostamamme kahvi on vastuullisesti tuotettua ja viljelijöiden toiminta täysin läpinäkyvää. Tämä tulee toiminnassamme esille usealla eri tavalla ja kiteytyy viimeisen kahden vuoden aikana syntyneeseen The Kaffa Handshake -ohjelmaan. Handshake -ohjelma tarkoittaa lyhyesti sitä, että käymme tapaamassa jokaista viljelijää, jolta ostamme kahvia. Tämä takaa meille varmuuden siitä, että kahvi on kestävästi ja eettisesti tuotettua. Lisää infoa Handshake -ohjelmasta löytyy täältä.

Normaalisti erikoiskahvipussista vain noin 25 % rahasta menee tuottajamaihin, vaikka yli 90 % työstä tehdään kahvin alkuperämaissa. Jostakin kumman syystä tämä on vielä tänäkin päivänä tavallista jopa kaikkein vastuullisimmin ja kestävimmin tuotetuille kahveille. Yhden kilon kahvipussissa on noin 7 000 papua, ja laadukkaimissa kahveissa jokainen kahvimarja poimitaan ja lajitellaan käsin. Viljelijöiden työmäärä on siispä valtava ja korvaus työstä hyvin pieni. Kyseinen ongelma häiritsee meitä suuresti ja haluamme korjata tämän vääryyden.

Yllä mainittu ongelma ei pidemmällä aikavälillä ole ainoastaan eettinen, vaan sen seurauksena tulevat myös mittavat ekologiset haitat. Jos ja kun viljelijöille ei makseta hyvää hintaa vastuullisesti tuotetusta kahvista, täytyy heidän etsiä uusia tuotantotapoja, joka taas usein johtaa kestämättömään viljelyyn. Tuotannon tehostamiseksi viljelijät ottavat käyttöönsä lannoitteita ja tuholaismyrkkyjä, jotka ovat kohtalokkaita planeettamme kasvustolle. Tämä on huolestuttavaa, sillä kahvia viljellään usein niillä alueilla, jotka ovat tärkeimpiä maapallomme hyvinvoinnin kannalta. Vastuuttomasti ja epäekologisesti tuotettu kahvi uhkaa turmella maapallomme tärkeimmät metsät ja vähentää luonnon monimuotoisuutta.

Kaffan yksi tärkeimmistä tavoitteista on nostaa kahvin arvostusta ja sitä kautta ohjata maailman kahvintuotantoa kestävämpään suuntaan. Uuden tilauspalvelun pitkäaikainen tavoite on yhdistää viljelijöitä suoraan kuluttajiin, ja näin muuttaa globaalisti tapa, jolla erikoiskahvin kanssa käydään kauppaa.

Kiinnostaako sinua kuulla asiasta lisää? Liittymällä sähköpostilistallemme täällä, kuulet ensimmäisenä palvelun avautumisesta.