06/04/2018

Kevättä etsimässä – Cafe Cardemumman Britakakku ja Kaffan Espresso Barabica

Ulkona ei siltä näytä, mutta kalenteri kertoo, että nyt on kevät. Korviini oli kantautunut tieto, että Helsingin Kallion suunnalla tiedetään, miltä kevät näyttää ja maistuu.

Kalliosta Kaarlenkadun ja Helsinginkadun kulmasta löytyy Cafe Cardemumma. Paikan erinomaisen tarjonnan kruununjalokivi on Britakakku, joka nautittuna Kaffan Espresso Barabican kanssa tuo kevään ainakin mieleesi.

Rehelliset maut ja tuoreet raaka-aineet

Cafe Cardemumma arvostaa kotoisia, rehellisiä makuja ja tuoreita raaka-aineita. Kaikki leivotaan ja valmistetaan joka päivä omin käsin ja paikan päällä. Tuotteet ovat siis takuuvarmasti tuoreita. Omistajat Kyllikki Pajunen ja Katariina Karlsson pitävät huolen, että tunnelma on tarjonnan tasalla, eli kotoisa ja lämmin. Jopa johtava muotilehti Vogue huomioi taannoin Cafe Cardemumman artikkelissaan ”Is This Nordic City the Next Capital of Cool?”.

Vierailuni tarkoitus on siis päästä maistamaan Cafe Cardemumman kuuluisaa Britakakkua. Ensin kuitenkin jututan hetken Kyllikkiä ja Katariinaa.

Kyllikki kertoo, että Cafe Cardemumma on toiminut näissä tiloissa seitsemän vuotta. Hänellä oli ennen lounaspaikka Espoossa, johon Katariina tuli parikymppisenä töihin. Yhteistyö sujui ja juttua riitti, joten naiset päättivät perustaa yhteisen yrityksen, eli Cafe Cardemumman.

– Meidän on helppo tehdä töitä yhdessä. Kaikki rutiinit ovat tiedossa, toteaa Katariina ja lisää, että he ovat työskennelleet yhdessä kohta 25 vuotta.

– Niinpä, ja edelleen olemme puheväleissä, nauraa Kyllikki.

Käsillä ja sydämellä

Kun Cafe Cardemumma perustettiin, oli heti alusta alkaen selvää, että kaikki tehdään alusta asti itse, leivonnaisista aina salaatinkastikkeisiin asti.
– Se oli se meidän lähtökohta. Tapa, jolla saadaan ovi käymään, toteaa Katariina.
– Tykätään tehdä käsillä, suurella sydämellä ja rakkaudella. Sen takia me suosimme Kaffa Roasterya, kun siellä on samanlainen meininki, lisää Kyllikki.

Ekologisuus on naisille tärkeä. Kyllikki kertoo heidän suosivan lähituotantoa ja luomua.
– Pidän tästä työstä ja arvostan raaka-aineita, joten en halua käyttää pakasteita tai puolivalmisteita. Tietysti tuotteille tulee siten hieman enemmän hintaa, mutta asiakkaat kyllä ymmärtävät sen varsin hyvin.

Ekologisuus tulee konkreettisesti esille, kun ihmisiä alkaa tulla lounastamaan. Moni haluaa take away -lounaansa mukana tuomaansa astiaan. Näin ei tarvitse käyttää kertakäyttörasioita.

Espresso Barabica ja Britakakku

Kaiken jutustelun ja ihmettelyn lomassa Kyllikki on saanut Britakakun valmiiksi. Pöytään tuodaan myös Kaffan Espresso Barabicasta valmistettu cappuccino. Ensimmäisenä ihastusta herättää annoskoko. Tällä palalla lähtee isompikin makeannälkä! Kyllikki nauraa, että heitä kiitellään harva se päivä juuri siitä, että annoksilla tyydyttyy isompikin tarve – oli se sitten suolaisen tai makean vaje.

Britakakkua ihaillessa ja maistellessa ihmettelen, miksi se ei ole yleisempi Helsingissä tai Suomessa. Kyllikkikään ei muista, että muualla tarjottaisiin samanlaista kakkua kuin heillä. Cardemumman tuotevalikoima vaihtuu sesongin ja fiiliksen mukaan, mutta ikisuosikki Britakakku on ja pysyy. Kyllikki nyökyttelee, että se on haluttu tuote. Sitä nautitaan paikan päällä kahvilassa mutta tilataan usein myös erilaisiin juhliin, varsinkin syntymäpäiville ja häihin.

Niin kyllä, Cafe Cardemumma on siis myös pitopalvelu, jota näkemäni ja kokemani perusteella voin vilpittömästi suositella jokaisiin harjannostajaisiin, kissanristiäisiin ja muihin juhliin.

Britakakun resepti

Mutta palataan vielä makunystyröitä kutkuttavaan Britakakkuun. Miksi se on nii-iin hyvää? Saanko reseptin?
– Ensinnäkin paljon täytteitä ja tuoreita marjoja, aloittaa Kyllikki. – Tarkkoja määriä en tietenkään paljasta, mutta siihen tulee kananmunaa, laktoositonta rasvaa, gluteenitonta jauhoa, sokeria…
– Niin ja kermarahkatäyte, lisää Katariina.

Voin rehellisesti todeta, että tämä maistuu taivaalliselta. Barabica-cappuccino tasapainottaa ja tukee Britakakun mehevyyttä omalla makeudellaan ja hapokkuudellaan. Kannattaa kokeilla itse ja päättää liioittelenko. Uskon, että olet kanssani samoilla linjoilla. Mutta jos kuitenkin epäilet Britakakun olevan liian makea, niin voithan aina valita toisen takuuvarman kombon eli suodatinkahvin ja korvapuustin. Cardemumman suodatinkahvi on Kaffan Tumma Monsuuni ja jos sen kylkeen nappaa korvapuustin, niin onhan se selvää, ettei siinä voi mennä mikään vikaan.

Kevättä odotellessa

No mutta nyt kahvit on juotu ja Britakakku syöty. Kahvilassa alkaa olla ruuhkaa, sillä lounasaika on alkanut. On siis aika alkaa keräillä itseään kohti ovea. Vielä kuitenkin tiedustelen, kuinka Cardemumma valmistautuu kevääseen. Sillä kai se sieltä vielä tulee, vaikka sääennusteet eivät kovin rohkaisevia olekaan…

Cardemumman suodatinkahvi on Kaffan Tumma Monsuuni ja jos sen kylkeen nappaa korvapuustin, niin onhan se selvää, ettei siinä voi mennä mikään vikaan.

Naiset kertovat yhteen ääneen, että salaattipöytään tulee uusia raikkaita yrttejä ja kastikkeita, ja suolaisiin leivonnaisiin parsaquichepiirakka ja porkkanakakku. Muutenkin on suunnitelmissa kevään mittaan suosia erilaisia kasvisjuttuja mm. maustamalla itse raikkaita kasviksia. Lisäksi vanhoja reseptejä hieman muokkaillaan ja viilaillaan.

Kevät voi siis ainakin Cafe Cardemumman puolesta tulla. Pyyhkäisen muruset suupielestäni, huikkaan kiitokset ja kiirehdin lounasruuhkan alta pois. Cafe Cardemummasta jäi kirjaimellisesti hyvä maku. Edes hyytävä Helsinginkadun viima ei saa hymyä pois kasvoiltani.