01/07/2018

Kesä – mikä ihana tekosyy!

Suomen kesä on säiden puolesta vaihteleva. Ja vaikka paistaisikin, kaikki eivät pääse mökille tai lomamatkalle. Kesästä saa silti nauttia. Voi esimerkiksi vierailla kesäisissä kahviloissa. Kannattaa silti valita kohteensa tarkasti, jotta ei joudu pettymään. Tämä blogi esittelee muutamia paikkoja, joiden laadusta menen takuuseen – ainakin kahvin osalta, sillä se on ehtaa Kaffaa.

Hyvän kahvin lisäksi kaikkia näitä kahviloita yhdistää tuoreet raaka-aineet, lähituotanto ja eettisyys. Pyritään omilla valinnoilla tekemään maailmasta hieman parempi paikka, ja siinä samalla tarjoamaan elämyksiä myös asiakkaille.

”En jaksa keskustaa pidemmälle”

Aha, selvä. No, ei tarvitsekaan. Helsingin keskustasta tai ainakin aivan sen liepeiltä löytyy monta kesäistä kahvilaa, jossa voi käydä hengähtämässä kaupungin hälinältä.

Aloitetaan tuoreimmasta. Hietalahdenrantaan on vastikään telakoitunut Louisiana-ravintolalaiva. Komea siipiratasalus on samalla sekä klubi, baari että ravintola, joka on erikoistunut hyvän kahvin lisäksi lousianalaisiin perinneherkkuihin sekä erilaisiin salaatteihin.

Toinen kelluva Kaffan kahveilla lastattu ravintola löytyy Meritullintorilta Uspenskin katedraalin läheisyydestä. Siellä nimittäin keinuu Majakkalaiva Relandersgrund. Laiva on rakennettu jo 1880-luvulla ja ollut ammattikäytössä 1970-luvulle asti. Nykyinen omistaja pelasti sen romuttamolta 1990-luvun alussa, jonka jälkeen se on toiminut kahvilana ensin Kotkassa ja sitten vuodesta 2007 lähtien Helsingissä.

Astutaan takaisin kuivalle maalle mutta pysytään kuitenkin veden äärellä. Töölönlahden parhaiten varjeltu salaisuus on Linnunlaulun Cafe Taideterassi. Tämä idyllinen piilopaikka tarjoaa maukkaan kahvin lisäksi upeat näkymät Töölönlahdelle. Samalla voi nauttia talon omien leipurien valmistamia kakkuja ja leivonnaisia. Päivän lämpimäisenä mm. kahvilan oma vegaaninen korvapuusti. Tuoreen kahvin rinnalla on myös kylmäpuristettuja marjamehuja, jotka toimitetaan suoraan marjatilalta. Lisäksi Cafe Taideterassilla voit ihailla maalauksia, veistoksia ja antiikkihuonekaluja.

”Mitä iistimpää, sitä siistimpää”

Vuosaari, tuo suuri tuntematon, tarjoaa paljon enemmän kuin uskotkaan. Tai en minä ainakaan osannut arvata, mitä aarteita tuo itäinen kaupunginosa piilottelee. Yksi sellainen on merellinen toimintakeskus Natura Viva ja sen yhteydessä toimiva Cafe Natura.

Cafe Natura tarjoaa leivonnaisten ohella ruokaisia salaatteja ja täytettyjä leipiä. Erikoisuutena on voimaannuttava tyrnishotti ja terveelliset marjasmoothiet. Niin ja tietysti se erinomainen Kaffan kahvi. Ennen kahvittelua tai sen jälkeen kannattaa hyödyntää alueen muitakin aktiviteetteja ja vuokrata vaikka kanootti pientä melontaretkeä varten.

Naturalla on toinen toimipiste Nuuksion kansallispuistossa Haukkalammen rannalla. Konsepti on sen verran mielenkiintoinen, että ehkä kuulemme Naturasta lisää myöhemmin…

”Oisko jotain saaristolaista?”

No, toki. Ihan joka saarelta ei Kaffaa saa, mutta Lonnasta ja Suomenlinnasta ainakin. Pienelle ja sympaattiselle Lonnalle pääsee JT-Linen lautalla Kauppatorilta. Suomenlinnan pikkusisareksi kutsuttu saari on kaupunkilaisten virkistyskeidas. Siellä toimii ravintola, joka tarjoaa saaristolaisruokaa modernilla otteella ja suosii kotimaista luomu- ja lähituotantoa. Ravintolan ”kellarissa” on Vohvelibaari, joka nimensä veroisesti on erikoistunut erilaisiin vohveleihin.

Aikoinaan Lonna kuului puolustusvoimille. Siellä demagnetisoitiin laivoja eli ne tehtiin immuuneiksi merimiinoille. Viisi vuotta sitten saari vapautui ”viihdekäyttöön”. Nykyään saarella on ravintolan ja kahvilan lisäksi myös sauna sekä makasiinit, joissa järjestetään monenlaisia tapahtumia. Juhannuksena vietettiin festareita ja heinä-elokuussa saamme nauttia kotimaisen jazzin kärkinimistä.

Suomenlinna on kaikille tuttu. Vuoden 2018 alussa saaren kahvilatarjonta parani huomattavasti, kun Cafe Silo avattiin. Hyvän kahvin lisäksi Silo tarjoaa lähiruokaa. Erikoisuuksista voidaan mainita mm. John Lemmon -raakakakku, jota kannattaa maistaa jo pelkän nimensä perusteella.

”Kai meille espoolaisillekin on jotain?”

Toki toki. Eihän Espoota voi unohtaa, kun puhutaan jostain hyvästä. Espoon lippulaiva on Matinkylän perukoilla sijaitseva Nokkalan Majakka. Uimarannan kupeessa makaava rantakahvila on Kaffan kahvien ohella kuuluisa lohileivistään. Majakkaan kannattaa poiketa myös lounaalle tai muuten vain nauttimaan kesäilloista DJ:n soittaman musiikin tahdissa.

Espoosta löytyy myös Tarvaspäässä Akseli Gallen-Kallelan museon vieressä toimiva Cafe Zoceria. Hienossa paikassa meren rannalla sijaitseva kahvila avattiin vuonna 2017, mutta itse rakennuksella on värikäs historia. Se on alunperin rakennettu jo 1850-luvulla, mutta on vuosien varrella vuorotellen päästetty rapistumaan ja sitten taas remontoitu. Nyt se elää uutta kevättä, tai pikemminkin kesää. Paikka tunnetaan Akseli Gallen-Kallelan kotina ja ateljeena, vaikka herra itse asui ja työskenteli siellä vain vuosina 1912-15 ja 1926-31.

Säästin tämän blogin loppuun Espoon todellisen helmen, josta juuri kukaan ei ole vielä kuullutkaan. Kalajärvelle on nimittäin vastikään avattu Kahvila Vie Kielen. Nyt löytyy lähiöstäkin paikka, mistä saa oikeasti hyvää kahvia ja muita herkkuja. Enää ei niiden perässä tarvitse lähteä Helsingin keskustaan asti. Kaffan kahvin ohella suosittelen maistamaan järjettömän kokoisia ja mielettömän makuisia mustikkamuffinsseja. Kaikki muukin tarjolla oleva on tuoretta ja itsetehtyä.

Kuten huomaat kesä lomatta ja kesämökittä ei välttämättä ole katastrofi. Viikonloppuisin ja miksei arkenakin ehtii varmasti piipahtaa joissakin edellä mainituista kahviloista. Elämän tarkoitus on nauttia pienistä asioista, ja kahvihetkethän ovat juuri näitä.