26/06/2017

Täydellisen läpinäkyvä kahvin hankintaketju

Kahvin hankintaketju tulisi aina olla läpinäkyvä kuluttajille saakka. Me Kaffalla tulemme olemaan sataprosenttisen läpinäkyvä kahviemme alkuperästä tämän vuoden aikana. Mitä läpinäkyvyys oikeastaan tarkoittaa? Läpinäkyvyys tarkoittaa meille sitä, että pystymme seisomaan tekojemme takana ylpeänä. Kahvibisness on perinteisesti ollut yksi maailman epäeettisimmistä aloista. Me emme halua olla mukana sellaisessa bisneksessä. Meistä ei ole reilua, että suurin osa kahvin voitosta valuu liian kauas köyhistä maista.

Valitettavasti tällä hetkellä näin on liian usein. Eettisyys ja vastuullisuus on loppujen lopuksi melko laaja käsite. Meille ne tarkoittavat läpinäkyvyyttä ja siksi me Kaffalla olemme parin viimeisen vuoden aikana tehnyt paljon töitä sen eteen, että tiedämme mistä ja keneltä ostamme kahvipapumme. Haluamme tietää, millaisissa oloissa viljelmillä, josta ostamme kahvimme työskennellään. Mielestämme lapset kuuluvat kouluihin ja jokaisella aikuisella palkan pitäisi riittää elämiseen. Myös luontoon ja kestävään kehitykseen on kiinnitettävä huomiota. Panostuksiamme näiden asioiden ajamiseksi kutsumme työnimellä Kaffa 100% – ja tämän vuoden loppuun mennessä jokainen kahvimme tulee täyttämään alla olevat kriteerit. Näin me Kaffalla olemme luvanneet:

  • Maksaa kahvintuottajille kahvista oikeasti reilun hinnan.
  • Kertoa nettisivullamme kuinka paljon tuottajille maksetaan kahvista.
  • Luoda kestäviä suhteita viljelijöihin vierailemalla vuosittain heidän tiloillaan.
  • Ostaa kahvimme hyviltä ihmisiltä.

Lupauksemme liittyvät siis kahvintuotannon läpinäkyvyyteen eli siihen, että tiedämme missä oloissa kahvia tuotetaan ja minkälaisilta ihmisiltä ostamme kahvimme. Maksamalla markkinahintaa parempaa hintaa kahvipavuista, voimme varmistua siitä, että se on tuotettu hyvissä olosuhteissa. Lisäksi reilumman hinnan maksaminen antaa viljelijöille oikeasti mahdollisuuden panostaa kestävään kehitykseen, laatuun sekä mahdollisuuden maksaa työntekijöille palkkaa, jolla he oikeasti tulevat toimeen.

Meidän mielestä kahvin laatu ja maku ovat yhtä olennaisia kuin tieto siitä, mistä kahvipavut ovat peräisin ja miten ne on tuotettu. Vain näin toimimalla saamme valikoimiimme laadukkaampaa, eettisemmin tuotettua sekä paremman makuista kahvia. Ja vain tällä tavoin voimme oikeasti sanoa olevamme täysin läpinäkyvä. Näiden tekojen jälkeen jokainen kaffalainen voi olla ylpeä ja allekirjoittaa toimintatapamme. Jokainen asiakkaamme voi allekirjoittaa kahvikuppinsa arvot.

Läpinäkyvä kahvin hankintaketju, mitä se vaatii?

Avaamme kaikkien kahviemme ostoprosessin kuluttajille viljelmiltä myymälöihin saakka. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kahvinpavun matka viljelmiltä meille Punavuoreen ja paahtimon kautta kuluttajille on jäljitettävissä. Lisäksi kaikille osapuolille maksetut hinnat tullaan kertomaan avoimesti. Vain näin toimimalla voimme sanoa olevamme 100%:n läpinäkyvä. Mistä asiakkaamme tietävät, että todella toimimme näin? Tulemme lisäämään jokaiseen kahviimme Kaffa Handshake -merkin viestiksi siitä, että kahvin hankintaketju on läpinäkyvä.

Lisäksi tulemme kertomaan sivuillamme myös hinnan, jonka olemme maksaneet kahveista. Me arvostamme kahvipapujamme siinä, missä arvostamme myös ihmisiä papujen takana. Me Kaffalla maksamme tuottajillemme oikeasti reilun hinnan kahvista. Me maksamme kahvipavuista aina enemmän, kuin esimerkiksi Reilu kauppa. Kaffan maksamista hinnoista voit lukea lisää täältä. Näin varmistamme sen, että tuottajat voivat panostaa kestävyyteen ja laatuun lisäksi haluamme varmistua siitä, että työntekijöillä on oikeasti hyvät työolosuhteet viljelmillä. Ollaksemme täysin läpinäkyviä, tulemme myös kertomaan teille, paljonko viljelijöille on maksettu ostamastasi kahvista.

Kahvin hankintaketju, jonka osalliset jakavat samat arvot

Ostamme kahvipapumme ainoastaan sellaisilta kahvintuottajilta, jotka noudattavat lakia. Meille on myös ensiarvoisen tärkeää, että he maksavat työntekijöilleen reilua palkkaa. Reilun palkan täytyy riittää normaaliin elämään sekä kattaa kaikki elinkustannukset. Pääosin he maksavat työntekijöilleen jopa enemmän, kuitenkin minimi vaatimuksemme on, että palkan on oltava reilu. Lisäksi kukaan tuottajamme ei saa käyttää tiloillaan lapsityövoimaa. Myös ympäristön tila on meille tärkeä arvo. Tämän vuoksi maksamme hieman enemmän viljelijöille, näin heidän on kannattava tuottaa kahvia ympäristöystävällisesti ja kestävästi. Kun viljelijöille maksetaan hyvin, heidän on myös kannattavampaa panostaa laatuun.

Tätä kaikkea on tietenkin vaikea valvoa, suurin huoli suurien sertifikaattien haasteena onkin usein sääntöjen noudattamisen valvonnan hankaluus. Mistä me Kaffalla tiedämme ostavamme kahvia hyviltä ihmisiltä? No, tutustumalla heihin! Vierailemme säännöllisesti viljelijöiden luona ja luomme heihin kestävät suhteet, näin olemme ainakin lähempänä heitä ja pystymme valvoa, että sääntöjä noudatetaan. Allekirjoitamme tilojen omistajien kanssa yhdessä Kaffa Handshake -sopimuksen henkilökohtaisesti. Erilaiset kahvibisneksen sertifikaatit usein auttavat viljelijää, muttei välttämättä viljelmien työntekijöitä. Vain säännöllisesti vierailemalla tiloilla voimme oikeasti varmistua siitä, että siellä kaikilla asianosaisille on hyvät työolosuhteet, myös työntekijöillä plantaaseilla.

The Kaffa Handshake -sopimus

Kahvit, joiden tuottajien tiloilla olemme vierailleet ja jonka viljelijät tunnemme, kutsumme Kaffa Handshake -kahveiksi. Tällä hetkellä Kaffan Special Roast– ja Exclusive-kahvien ostoprosessit ovat jo täysin läpinäkyviä. Viimeisin kahvimatkamme tehtiin Kolumbiaan, El Molinoon. Tämän vuoden loppuun mennessä tunnemme kaikki kahvinviljelijät joilta ostamme kahvia. Tämä tarkoittaa sitä, että kahvin hankintaketju tulee olemaan täysin läpinäkyvä. Näillä teoilla pyrimme varmistumaan siitä, että kahvipavut on tuotettu eettisesti ja kestäväksi, siten että sosiaalisiin ja ympäristöön liittyviin asioihin on kiinnitetty tarpeeksi huomiota. Lisäksi näin varmistamme myös sen, että saamme tarjota teille jatkossakin laadukasta, hyvänmakuista kahvia.

Kahvipapujen matka ei tietenkään pääty siihen, että saamme ne Suomeen eettisesti ja vastuullisesti toimivilta viljelijöiltä. Mielestämme on myös vastuullista huolehtia siitä, että tuotanto tapahtuu papuja kunnioittaen sekä kiinnittää tarpeeksi huomiota kahvipakkauksien ympäristöystävällisyyteen. Kaikki papumme paahdetaan ja pakataan meillä Punavuoressa käsin. Emme paahda kahvia varastoon, ainoastaan tilauksesta, näin kahvihävikki on minimoitu. Myös vain tilauksesta paahtamalla kahvimme on aina parhaimmillaan, sellaista kun sen pitääkin olla.