Ekologisuus ja eettisyys ovat Kaffalle todella tärkeitä. Kehitämme toimintaamme koko ajan vihreämpään suuntaan. Siinä samalla tarjoamme erinomaista kahvia tyylikkäissä puitteissa.

Kaffan uuden kahvipussit kertovat paljon, kun katsot niitä hieman tarkemmin.

Voimaa eläimistä

Et ole voinut olla huomaamatta Kaffan kahvipussien (ja koko Kaffan) uutta ilmettä. Mustakeltainen jäi historiaan kevättalvella 2018 ja tilalle tulivat voimaeläimet.

Ai mitkä eläimet? Missä? Kyllä ne siellä ovat. Ota pussi käteen ja katso tarkemmin. Mutta mitä ne tarkoittavat? Miksi tunturipöllö, karhu, susi, ilves, hirvi, ahma? Annetaan pussin suunnittelijan Jari Salon itse kertoa.

– Hirvi ja karhu olivat palvottuja eläimiä muinaissuomalaisten keskuudessa, joten niihin liittyy paljon uskomuksia ja mystiikkaa, mikä sopii mukavasti laatukahvien pakkaukseen. Lisäksi Helsingin vanhoista rakennuksista löytyy monia valitsemistamme eläimistä, joten pakkauksiin tulee myös kiva Helsinki-ulottuvuus, sijaitseehan Kaffakin Helsingin ydinmestoilla.

– Mikään ei ole hienompaa kuin herätä yöllä teltassa susien ulvontaan. Tai seurata karhuemon ja poikasen hääräilyä. Suomalaisten pitäisi arvostaa metsiemme voimaeläimiä enemmän, kuten laatukahvejakin. Laatukahvien arvostus syntyy parhaiten omilla kokemuksilla, maistamalla ja perehtymällä aiheeseen. Sama pätee myös petoihin, paitsi maistaminen, nauraa Salo.

Pussit kertovat

Uudessa kahvipussissa on paljon muutakin, mitä et ehkä ole vielä huomannut. Jos pyörittelet pussia käsissäsi, näet että joka puolella on jotain infoa, jopa pohjassa.

Edessä on tuttuun tapaan etiketti, joka kertoo värillään kahvin paahtoasteen tai makuprofiilin. Pussin sivussa selitetään, mitä värikoodit tarkoittavat. Kaffa-Klassikoista kerrotaan onko kahvi vaalea, medium vai tumma paahto. Pientilakahvien kohdalla värijaottelu on tehty makuprofiilin mukaan, eli värit kertovat onko kahvi ”fruity & floral”, ”smooth & chocolatey” vai ”sweet & dark berries”.

Pussin toisessa sivussa on faktaa Kaffan eettisyydestä. Kaffan kahvit ovat Handshake-kahveja, eli olemme käyneet jokaisella tilalla, josta ostamme kahvia ja varmistaneet, että niin viljely- kuin työskentelyolosuhteet ovat kunnossa. Lue lisää Kaffa Handshakesta täältä.

Takana on yleinen tervehdys ja esittely. Siinä kerrotaan tunnettu fakta, että me suomalaiset juomme maailman eniten kahvia. Tätä toteamusta seuraa kuitenkin hyvä kysymys: Entäpä jos joisimmekin maailman parasta kahvia?

Ja vielä kun kääntää koko paketin ylösalaisin, löytää pohjasta ohjeet, kuinka toimia pussin tyhjentyessä. Kaffa Kotiin toimittaa säännöllisin väliajoin kahvit suoraan pöytääsi. Valitettavasti joudut kuitenkin keittämään ne itse. Palveluamme ei vielä ole kehitetty aivan niin pitkälle.

Pussi on muovia mutta…

Hollantilainen Dutch Coffee Pack (tunnetaan myös lyhyemmällä nimellä Dutch Pack) valmistaa Kaffan uudet kahvipussit. Kahvin säilyvyyden vuoksi pakkaus on edelleen muovia mutta siinä ei ole enää alumiinisisusta. Dutch Coffee Packin Arthur Bek kertoo, että pussien hiilijalanjälki on jopa pienempi kuin biopohjaisten tai biohajoavien muovien, jotka bio-etuliitteestä huolimatta hajoavat todella hitaasti ja usein vain teollisessa käsittelyssä. Lisäksi näissä biopakkauksissa on yleensä muitakin materiaaleja, jotka eivät maadu koskaan. Ei siis kannata sokeasti uskoa kaiken, missä lukee bio, olevan ympäristöystävällistä.

Kaffan kahvipussi kuuluu muovikategoriaan 7. Bekin mukaan siksi, koska se on kaksikerroksinen ja siinä on venttiili, jonka kautta kahvikaasut pääsevät ulos. Toisin sanoen siinä on erilaisia muoveja. Useat seiskaryhmän tuotteet sisältävät BPA:ta, joka on voimakas xenoestrogeeni ja haitallista elimistön hormonitoiminnalle. Kun tiedustelen Bekiltä, että ei kai Kaffan kahvipussissa ole ko. ainetta, hän huudahtaa välittömästi ”Hell no!”
– Kaikki tuotteemme ovat elintarvikekelpoisia, eikä niissä ole mitään myrkkyjä.

Jotkut teistä ehkä ihmettelevät, miksi pussi on muovia. Miksi se ei ole paperia tai pahvia? Kysymys on aiheellinen ja syy yksinkertainen. Vaikka paperipusseissa onkin ekofiilis, niin usein niissä on foliosisus, joka vesittää koko homman. Tälloin pakkaus koostuu eri materiaaleista ja sen kierrättäminen on jollei mahdotonta niin ainakin erittäin vaikeaa.

Kuinka kierrättää

Dutch Coffee Packin Arthur Bek kertoo, että käytetyistä kahvipusseista tehdään esimerkiksi roskapusseja. Joissakin tapauksissa pussit poltetaan ja niistä saadaan energiaa. Käytäntö vaihtelee maasta ja kaupungista riippuen, joten tiedustelen Helsingin Paperinkeräyksen Tuuli Somermalta, kuinka meillä homma hoidetaan.

– Suomessa ei ole vielä käytössä sellaista teknologiaa, jolla saataisiin eroteltua muovilaatuja toisistaan. Teollisuudessa pystytään lähinnä hyödyntämään yritysten muovijäte, kuten esim. pakkausjäte, eli niin sanotut isot ja puhtaat erät. Jatkojalostuksen kannalta on todella haitallista, jos ”vääriä” muovilaatuja sekoittuu jalostettavan materiaalin sekaan, kertoo Somerma.

Tämä tarkoittaa sitä, että ainakin toistaiseksi ainoa tapa kierrättää kahvipusseja on polttaa ne energiaksi. Pusseja ei siis laiteta muovinkeräykseen vaan normaaliin (eli poltettavaan) sekajätteeseen. Nykyään ei enää kuskata mitään jätettä kaatopaikalle. Kotitalousjäte viedään polttolaitoksiin.

Muovin kierrätyksestä voi lukea enemmän täältä.

Vihreä Kaffa

Edellä olen puhunut vain kahvipusseista mutta Kaffa Roastery pyrkii olemaan muillakin tavoin mahdollisimman eettinen ja ekologinen. Kaikki asiakaskäynnit ja muut ajot ajetaan Kaffan omalla Nissan e-NV200 -sähköautolla. Kahvitoimitukset hoitaa kuljetusyhtiö A2B, jonka autot kulkevat maakaasulla.

Tänä kesänä Kaffa heitti hyvästit pahvisille kertakäyttökupeille ja otti niiden tilalle biohajoavat kupit. Myös niihin kuuluvat kannet ovat biohajoavia. Ja toki meiltä saa ostettua KeepCup-kahvimukejakin, jotka kulkevat kätevästi mukana käsilaukussa. Kaffalta saa myös itsetehtyjä smoothieita, jotka tarjoillaan kierrätysmuovista valmistetuista kupeista.

Lisäksi Kaffa on jo osittain siirtynyt pakkaamaan kahvit uudelleen käytettäviin tynnyreihin. Ensimmäisiä asiakkaita on zero waste -konseptia toteuttava helsinkiläinen Ravintola Nolla. Lue lisää Nollasta täältä. Lähiaikoina näitä tynnyreitä tulee näkymään katukuvassa enemmänkin.

Myös jo edellä mainitut Kaffa Handshake -sopimukset korostavat Kaffan eettisyyttä ja ekologisuutta. Vierailemme säännöllisesti kahvifarmeilla ja samalla ostamme kahvimme suoraan tuottajilta. Kaffa myös maksaa viljelijöille huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi Reilu kauppa.

Mitä muuta?

Onko sinulla mielessäsi millä tavalla Kaffa voisi olla vielä vihreämpi? Pitäisikö Kaffan kahvilassa olla myynnissä irtokahvia, josta voisit ostaa haluamasi määrän omaan astiaan? Tai ostaisitko kaupasta irtokahvia? Jälkimmäisessä tapauksessa tosin saattaisi kahvin tuoreena pitäminen tuottaa ongelmia… Otamme mielellämme vastaan ideoita ja lupaamme miettiä miten niitä olisi mahdollista toteuttaa.

Kun ympäristöasioista puhutaan, minulla on tapana sortua paasaamaan ehkä liikaakin. Toisaalta mikään ei ole tärkeämpää kuin maapallomme vointi. Lopetetaan siis se turhan jätteen tuottaminen ja pyritään tekemään ekologisia valintoja jokapäiväisessä elämässä. Haluammehan juoda hyvää ja oikeaa kahvia vielä tulevaisuudessakin.

Ota yhteyttä

15 + 5 =

Share This