23/09/2017

Kaffa Handshake: Kahvin eettinen tarina

Kuulin juuri radiosta, että ekologisuus ja eettisyys on tämän päivän megatrendi. Se on hieno juttu, mutta särähti jotenkin korvaan. Trendithän ovat jotain, jotka tulevat ja menevät. Tämän viikon juttu on jo täysin passé ensi viikolla. Ekologisuuden ja eettisyyden pitäisi kuulua elämän jokaiseen hetkeen, aina ja iankaiken.

Mahtavaa, että asiasta puhutaan ja siitä ollaan kiinnostuneita, mutta ainakin me Kaffalla aiomme pitää huolen, että kyse ei ole vain trendistä. Ekologisuus ja eettisyys ovat kaiken a ja o. Ne ovat kestävän kehityksen perusta. Ne tekevät kaikesta läpinäkyvää ja pelastavat maailman. No, maailman pelastamiseen vaaditaan vielä paljon enemmän, mutta edellä mainitut kaksi asiaa ovat hyvä alku.

Kättä päälle ja nimi paperiin

Tämän alkupaasauksen kautta pääsemme varsinaiseen aiheeseen eli Kaffa Handshake -kahveihin. Lupasimme tämän vuoden alussa, että ennen kuin vuosi vaihtuu kaikki Kaffa Roasteryn kahvit ovat 100% läpinäkyviä ja jokaisen kahvinviljelijän kanssa on tehty henkilökohtainen Kaffa Handshake -sopimus. Tämä tarkoittaa sitä, että tiedämme, mistä kahvimme tulevat ja kuka ne viljelee ja millaisissa olosuhteissa.

Miksi teemme näin? Vastaus tuli selväksi jo yllä. Me Kaffalla haluamme, että kahvimme ovat 100% läpinäkyviä. Panostamme kestävään kehitykseen, ekologisuuteen ja eettisyyteen. Vierailemme henkilökohtaisesti jokaisella tilalla, josta ostamme kahvia ja varmistamme, että hankintaketjun jokainen osa on arvojemme mukainen. Hyvän mielen lisäksi saamme tietenkin maailman parasta kahvia. Asiasta voi lukea lisää aiemmasta blogista.

Reilu, reilumpi, Kaffa

Olen tähän asti puhunut vain siitä, kuinka me Kaffalla ostamme kahvimme eettisesti, mutta paljon kiinnostavampaa on se, että myös sinä, arvon kuluttaja, pääset nauttimaan siitä. Kun lähetys vihreitä raakapapuja saapuu Kaffa Headquartersiin Punavuoreen, paahdamme sen luotettavalla saksalaisella vuoden 1966 Probatilla. Tinkimättömällä ammattitaidolla tietysti. Sen jälkeen pussitamme pavut samoissa tiloissa ja kiikutamme ne lasiseinän taakse kahvilaan, jossa voit nauttia tuoreesta kahvista tai ostaa pussin tai pari kotiin viemisiksi.

Eikö olekin hieno tunne, kun tiedät tasan tarkkaan, mistä kahvi on lähtöisin ja millainen sen matka kuppiisi on ollut? Sitä juodessa tunnet itsesi hieman paremmaksi ihmiseksi, kun konkreettisesti tuet viljelijöitä ja parannat yhteisöjen elinoloja. Voit olla varma, ettei lapsityövoimaa ole käytetty eikä välissä ole turhia käsiä ottamassa omia prosenttejaan. Kaffa pyrkii siis entistä reilumpaan reiluun kauppaan.

Kaffan kahveilla on siis tarina. Eettinen ja läpinäkyvä tarina. Tarina, jossa on laadun tae. Tarina, johon voi luottaa. Tarina, joka kertoo kestävistä ja pitkäaikaisista suhteista.

– Emme luota ainoastaan sertifiointeihin, vaan haluamme varmistaa itse, että tiloilla toimitaan meidän omien standardien mukaan, ja että kaikilla työntekijöillä on hyvät oltavat, tiivistää Kaffan omistaja Svante Hampf.