22/10/2017

Joulun taikaa Etiopiasta ja Brasiliasta

Tänä vuonna joulu tulee Etiopiasta ja Brasiliasta. Ilman kulkusten kilinää ja välkkyviä värivaloja. Ilman kanelia, kardemummaa, anista, neilikkaa. Tänä vuonna joulussa maistuvat pehmeän suklaiset ja miedon pähkinäiset makuvivahteet. Siis pelkästään sille luonnostaan ominaiset maut. Kokonaisuuden kirkastaa sukaattisitruunainen hedelmäisyys ja makeus.

Ehkä jo arvasitkin, että puhun kahvista. Kaffa Roasteryn Joulukahvi on tyylilleen uskollinen ja paahdoltaan miellyttävän keskitumma. Tämän joulun nimikkokahvissa maistuvat tuoreen sadon kahvit Etiopiasta ja Brasiliasta. Perinteitämme noudattaen Joulukahvimme on maustamaton, sillä meidän mielestämme riittää, että joulun maut tulevat esiin muussa ruokatarjonnassa. Jätimme siis yllä mainitut kanelit sun muut pois.

Etiopiassa perinteiseen jouluseremoniaan kuuluu, että kodin emäntä itse paahtaa ja jauhaa pavut sekä valmistaa ja tarjoilee tuoreen kahvin.

Etiopia ja Brasilia eivät ehkä tule ensimmäisenä mieleen, kun joulusta puhutaan, mutta kyllä niissäkin maissa sitä juhlitaan. Etiopiassa joulua vietetään vasta loppiaisen tienoilla tammikuun alussa. Silloin kokoonnutaan yhteen ja syödään hyvin. Myös kahvilla on iso rooli, sillä perinteiseen jouluseremoniaan kuuluu, että kodin emäntä itse paahtaa ja jauhaa pavut sekä valmistaa ja tarjoilee tuoreen kahvin.

Brasiliassakin oli tapana viettää joulua tammikuussa, mutta perinne on joutunut väistymään länsimaistumisen myötä. Nyt brasilialaiset odottavat joulupukkia ja lahjoja aattona aivan kuten mekin. Papai Noel saa hikoilla helteessä kiertäessään vaihtamassa lasten jättämiä sukkia lahjoihin. Mitähän se pukki niillä kaikilla sukilla tekee?

Kaffan Joulukahvi on siis peräisin eksoottisista maista, mutta se sopii hienosti suomalaiseen makuun. Lämpimän aromikas ja kuulaan hapokas kahvi on parhaimmillaan jouluherkkujen kanssa. Ja totta kai kahvi on myös jokavuotinen ja aina yhtä onnistunut joululahja. Käyttökelpoinen, kaunis ja maistuva. Konstailematon ja vähäpuheinen. Niin kuin me suomalaiset.