26/10/2018

Ethiopia, Kayon Mountain

Kayon Mountain kahvitila perustettiin vuonna 2012 ja ideana oli alkaa tuottamaan laadukasta kahvia sosiaalisia ja luontoa arvostavia arvoja silmällä pitäen. Tila sijaitsee Etiopian eteläisessä osassa, Oromiassa, Gujin alueella. Kahvin makuprofiili on verrattavissa Sidamon kahveihin, mutta monet ovat sitä mieltä, että Gujin kahveissa on ihan oma meininkinsä ja tässä asiassa ollaan kyllä ehdottomasti samaa mieltä. Pääsin vierailemaan kolmella eri tilalla, joissa kahvi pääsee kasvamaan luomullisissa olosuhteissa, luonnon metsän keskellä. Kahvi kasvaa 1900-2200 metrin korkeudessa, lähes 300 hehtaarin alueella ja heillä on käytössään kaksi pesuasemaa.

Tilaa johtaa ja pyörittää Ato Ismael, joka omistaa farmin yhdessä perheensä kanssa. Naurava ja iloinen herrasmies, jolla on homma kyllä upeasti hanskassa. Herrasta oikein huokui määrätietoisuus ja ylpeys kahviaan kohtaan ja ihan syystä. Satokausi työllistää noin 300 kausityöläistä alueelta, joille hän maksaa korkeampaa palkkaa, tällä tavalla hänellä on poimijoita myös seuraavina vuosina, bisnesmies! Alueen yhteisö on Ismailille tärkeää, hän mm. tarjoaa ilmaisen kuljetuksen työläisille ja on mukana tukemassa alueen sosiaalista kehitystä.

Kahvi on heirloom-lajiketta, joka polveutuu suoraan Etiopian metsissä luonnollisesti kasvavista villilajikkeista. Satokausi alkaa lokakuussa ja se työllistää paikallista väestöä aina helmikuulle asti. Suurin osa tilalla tuotetusta kahvista on natural prosessoitua, eli kahvia kuivataan patioilla hedelmänlihoineen 14-28 päivää. Kuivauksen aikana kahvia käännellään säännöllisesti, jotta kahvi kuivuu tasaisesti, näin vältytään homeelta ja ylifermentoitumiselta.

Kayon Mountain on aurinkokuivatuksi kahviksi todella monivivahteinen, puhdas ja tasapainoinen. Silkkinen suutuntuma, mausta löytyy mustikkaa ja aprikoosia. Toimii loistavasti niin suodatinkahvina, kuin espressona.

Here is the story in English. Hope you enjoy it!

We had this coffee last year and it ran out too quickly! So this year we decided to purchase more of this gem.

Kayon Mountain farm is located in the southern part of Ethiopia in the Oromia region, Guji Zone. The farm was established in 2012 and they started exporting coffee in 2015. The farm is privately owned and run by Ato Esmael and his family -The mission is to produce the best quality in a sustainable way.

The company has two washing stations and the coffee is growing organically, harvests about 300 hectares of its 500-hectare farm. The coffee is harvested from October to November by the local people. Elevation range from 1900 to 2200 and variety Ethiopian Heirloom.

Most of the Kayon coffees are processed naturally,(the beans are left to ferment in the fruit on raised beds under the sun) drying is done on raised beds for between 14-28 days. The beans are turned regularly and hand sorted to prevent any defects from over-fermentation and mould.

The coffee is a classic natural from Ethiopia. Lightly floral and balanced with a silky mouthfeel. From the cup, you can find blueberry and apricot. Works nicely as a filter coffee and espresso. Enjoy!